english
domov
zemljevid strani
kolofon
 

Načelo socialnega partnerstva v srednjem poklicnem izobraževanju je eno izmed najpomembnejših organizacijskih oblik, ki je bilo uvedeno v izobraževalni sistem. Socialni partnerji imajo nepogrešljivo vlogo pri razvoju, potrjevanju in priznavanju poklicnih kompetenc in kvalifikacij na vseh ravneh izobraževanja. Lahko bi rekli, da je socialno partnerstvo garancija za kakovost izobraževanja, in generator učinkovitosti trga dela, saj se njihovo delovanje odraža s poklicnimi kompetencami, ki jih kandidati, ki se vključujejo v izobraževalni proces, pridobijo. Ker je sistem socialnega partnerstva relativno nova oblika sodelovanja je potrebno vlogo in vključenost socialnih partnerjev v izobraževalni proces spodbujati in nadgrajevati.


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Obrtniki in podjetniki so pomemben nosilec gospodarskega razvoja v Sloveniji in pomemben indikator potreb delovne sila na področju obrtništva. Zahteve obrtništva in podjetništva po primerno usposobljenem in kvalitetnem kadru so iz dneva v dan večje, zato morajo biti izobraževalni programi odraz zahtev gospodarstva. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je s svojimi člani, kot izobraževalci pri praktičnem usposabljanju z delom in potencialnimi delodajalci, aktivno vključena v srednjem poklicnem izobraževanju. Zaključni izpit je tako rekoč indikator doseženih poklicnih kompetenc bodočih kandidatov. Aktivna vloga predstavnikov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pri zaključnem izpitu pa je toliko bolj pomembna saj se pri zaključnih izpitih kaže nov kadrovski potencial.


Gospodarska zbornica Slovenije


Trgovinska zbornica Slovenije
Zaključni izpit je pomembna prelomnica za vsakega dijaka, saj se z njim zaključi nižje in srednje poklicno izobraževanje, z njim pa se ugotavlja dijakovo znanje, ki je pomembno za življenje in delo, za njegovo nadaljnje izobraževanje ter njegov poklicni in osebnostni razvoj. Trgovinska zbornica Slovenije v sodelovanju s svojimi člani – predstavniki delodajalcev že vrsto let aktivno sodeluje na zaključnih izpitih na srednjih šolah, ki izvajajo izobraževalni program Trgovec.

Podobno kot na ravni Evropske unije, tudi za Slovenijo podatki kažejo na pomemben položaj in vlogo trgovinske dejavnosti znotraj nacionalnega gospodarstva. Trgovina namreč ustvari dobro tretjino vseh prihodkov od prodaje in se uvršča med največje delodajalce v nacionalnem gospodarstvu. Trgovinska zbornica Slovenije se kot članica Ekonomsko socialnega sveta in reprezentativna gospodarska zbornica, aktivno zavzema za ugodno, predvidljivo ter stabilno poslovno in zakonodajno okolje v Republiki Sloveniji, ki mora gospodarskim subjektom omogočati njihov razvoj ter konkurenčnost.

Zavedamo se, da je za nadaljnjo ugodno dinamiko v gospodarstvu ključnega pomena, da se ljudi v izobraževalnih procesih opremi z ustreznimi kompetencami za poklice današnjega časa ter prihodnosti. Menimo, da je vloga predstavnikov delodajalcev Trgovinske zbornice Slovenije na zaključnih izpitih zelo pomembna, kar potrjujejo tudi vsakoletna poročila predstavnikov delodajalcev na zaključnih izpitih, ki ocenjujejo, da njihova navzočnost prispeva k večji kvaliteti izpita, je spodbudna za kandidate, prav tako pa delodajalci lahko na ta način spremljajo bodoči kader, njihovo znanje in pripravljenost za opravljanje trgovskega poklica.

 

Sindikati


Seznam predstavnikov delodajalcev - š. l. 2019/2020

Vprašalnik za spremljanje na zaključnem izpitu v nižjem in srednjem poklicnem izobraževanjU 2019
 

Posvet za predsednike in tajnike šolskih komisij za zaključni izpit 2014:
Gradivo s posveta

 


 

natisni stran
© 2006 Državni izpitni center. Vse pravice pridržane.
založba

nakupovalna košarica

V vaši nakupovalni košarici so sledeči izdelki:

Vaša košarica je prazna.

Vzorci izpitnih nalog z rešitvami
11.00€
Nadja Zgonik, Anton Starc, Tanja Mastnak, Snežana Sotlar
9.18€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami 2012-2017
14.71€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami 2002-2013
13.35€
Zbirka izbranih mat. nalog z napotki in rešitvami
11.00€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami 2005-2010
14.71€
 
 
 
zastavi vprašanje
5 + 6 =

manjša pisava
večja pisava
natisni stran
socialni partnerji

Državni izpitni center

Kajuhova ulica 32 U

1000 Ljubljana

tel: 01 548 46 00

fax: 01 548 46 01

Poslovni čas je
vsak delovni dan
od ponedeljka do petka
od 8.30 do 15.00 ure.

 

Kje smo?

Prostori Državnega izpitnega centra se nahajajo na Kajuhova ulica 32 U, Ljubljana -  Moste, v neposredni bližini trgovsko-nakupovalnega centra BTC.

zemljevid >>