Vdor na spletno stran eRic

nazaj

datum: 25.07.2007

kategorija: RIC

V torek, 24. julija 2007, smo v popoldanskih urah na Državni izpitni center prejeli informacijo o vdoru na spletno stran eRic, ki je namenjena komunikaciji s šolami. Takoj po prejemu informacije smo omenjeno spletno stran zaprli za dostop.

Danes sem odredil izredni notranji nadzor, katerega predhodno poročilo bo znano predvidoma ob koncu naslednjega tedna. Prav tako je bila na policijo podana prijava suma storitve kaznivega dejanja.

Po prvih ugotovitvah je prišlo do vdora v del informacijskega sistem od zunaj. Nepooblaščene osebe so z vdorom imele dostop do elektronskih okrožnic, izpitnih pol odpisanega spomladanskega roka 2007, prijav števila ustnih kompletov, iz česar se ne da razbrati identitete kandidatov, in izvedbenih aktov. Dostopni so bili lahko posameznih osebni podatki kandidatov, ki se izjemoma izmenjujejo preko eRica s šolami, in pri nacionalnih preizkusih znanja podatki okoli 300 učencev (ime, priimek in EMŠO), prijavljenih na naknadni rok, ki se zaradi bolezni in drugih utemeljenih razlogov niso mogli udeležiti rednega roka.

Podatki, ki so pod izpitno tajnostjo, so shranjeni na strežnikih, ki niso direktno dostopni iz interneta ali pa je za njihov dostop potrebna posebna programska oprema, prenos podatkov med šolami in Ricem pa je zaščiten na več nivojih. Tako ni bila in ni ogrožena izvedba nobenega od projektov, ki jih izvaja Državni izpitni center.

Državni izpitni center bo naslednje sporočilo za javnost podal po opravljenem notranjem nadzoru oz. pripravljenem predhodnem poročilu predvidoma ob koncu naslednjega tedna.mag. Darko Zupanc,
direktor Državnega izpitnega centra
nazaj