Ugotovitve po objavi letošnje izpitne pole splošne mature za matematiko na družbenih omrežjih

nazaj

datum: 12.06.2020

kategorija: Splošna matura

 

Spoštovani,

po včerajšnjih (11. 6. 2020) ugotovitvah, da je bil pdf« dokument – izpitna pola iz matematike na osnovni ravni – izpitno gradivo letošnje splošne mature, objavljen na družbenih omrežjih, je Državni izpitni center (Ric) o tem obvestil vse zunanje ocenjevalce. V obvestilu je Ric zunanje ocenjevalce za matematiko pozval, če imajo kakršnokoli informacijo o objavi gradiva na družbenih omrežjih, naj le te posredujejo.

Ric je tako dobil odziv zunanjega ocenjevalca, ki je potrdil, da je v ponedeljek, 8. 6. z eRica za zunanje ocenjevalce stiskal izpitno polo za matematiko, jo zvečer rešil in naslednji dan dopoldan – 3 dni po pisanju izpita – svoj dijake seznanil z vsebino in svojimi rešitvami. Temu je sledila objava rešene izpitne pole iz matematike na osnovni ravni na družbenem omrežju.

O novo nastalih dejstvih je Ric danes že obvestil Policijo, ki bo ukrepala v skladu z njihovimi pristojnostmi. Ric je danes z zunanjim ocenjevalcem tudi prekinil pogodbo o ocenjevanju. Glede na nova dejstva Ric gimnazij ne bo pozival k izrednemu notranjemu nadzoru glede rokovanja z maturitetnim gradivom.

Po novih ugotovitvah Rica lahko danes z gotovostjo trdimo, da maturantje splošne mature pri matematiki niso bili predčasno seznanjeni s tajnim gradivom; sporna dejanja so se dogodila tri dni po pisanju izpita.

Državni izpitni center

nazaj