Vpogledi in ugovori po spomladanskem izpitnem roku splošne mature 2020

nazaj

datum: 22.07.2020

kategorija: Splošna matura

Kandidati, ki so v spomladanskem izpitnem roku opravljali izpite splošne mature, so bili 13. julija seznanjeni z rezultati.

Letos prvič so kandidati splošne mature na dan objave rezultatov lahko vpogled v svoje rezultate in v izpitno dokumentacijo opravili elektronsko, na daljavo. E-vpogledi so trajali tri dni, od 13. do 15. 7. 2020. V tem obdobju so kandidati v izpitno dokumentacijo lahko vpogledali večkrat. E-vpogled v izpitno dokumentacijo so lahko opravili vsi kandidati (8.191), ki so opravljali spomladanski izpitni rok splošne mature, in sicer je bilo poskeniranih in za e-vpogled pripravljenih 66.666 izpitnih pol.

Zadnji rok za vložitev obrazloženega ugovora, je bil za vse kandidate 16. 7. 2020. Po opravljenem e-vpogledu je 900 kandidatov vložilo ugovor pri enem ali pri več predmetih. Od tega je 13 kandidatov ugovarjalo tudi na izračun izpitne ocene in še 9 samo na izračun ocene. Pričakovano je ugovorov največ pri predmetih, kjer je bilo največje tudi število kandidatov, ki so opravljali izpite splošne mature.

Od skupno 32.389 opravljenih izpitov je število vseh vloženih ugovorov po izpitih 1.175, kar predstavlja 3,63 odstotka (lani 3,06 odstotka) vseh izpitov, izvedenih v spomladanskem izpitnem roku. Letošnje povečanje števila ugovorov lahko pripišemo novemu elektronskemu vpogledu v izpitno gradivo.

Na spomladanskem izpitnem roku so od 16. 7. 2020 dostopi do izpitne dokumentacije na spletni strani onemogočeni. Vidni pa so osnovni podatki o rezultatih splošne mature (splošni uspeh, ocene in točke po predmetih). Za maturante, ki so vložili ugovor bodo osnovni podatki posodobljeni po dveh pritožbenih sejah Državne komisije za splošno maturo v mesecu avgustu. Tako kot pretekla leta se bomo potrudili, da bodo kandidati z izidom ugovora seznanjeni najkasneje pred začetkom jesenskega izpitnega roka.  


Dr. Darko Zupanc,
direktor Državnega izpitnega centra

 

nazaj