english
domov
zemljevid strani
kolofon
 

datum: 23.03.2021

kategorija: nacionalno preverjanje znanja

 

V ponedeljek, 22. 3. 2021, smo na osnovnih šolah začeli z izvedbo pilotnega e-testiranja za učence 6. in 9. razreda. Namen pilotnega e-testiranja je pridobitev potrebnih informacij na ravni šol in učencev za sistemski razvoj orodij za e-preverjanje in e-ocenjevanje znanja v kontekstu posodobitve izobraževalnih programov, uporabe sodobnih tehnologij in tudi morebitnih nadaljnjih potreb izobraževanja na daljavo.

V nadaljevanju podajamo sumarne podatke oz. dejstva o dosedanjem poteku pilotnega e-testiranja. V prvih dveh dneh je bilo k e-testiranju v 9. razredu na 461 OŠ povabljenih 18.956 učencev. Prvi dan je e-test preizkusilo 89,4 % povabljenih, drugi dan pa do 15.00 ure  82,2 % povabljenih. Večina učencev je e-teste preizkusila v šoli. Učenci so imeli možnost preizkusiti program tudi v popoldanskem času doma, vendar podatki kažejo, da je to možnost izkoristil manjši delež učencev.

Pilotno e-testiranje bo potekalo do petka, 26. 3. 2021. V naslednjih dveh dneh bodo program lahko preizkusili še učenci 6. razredov, zadnji dan pa je namenjen vsem tistim, ki zaradi kakršnegakoli razloga k e-testiranju niso mogli pristopiti prej (karantena, premalo računalnikov v šoli ipd). Končne podatke o udeležbi bo Državni izpitni center posredoval po zaključku pilotnega e-testiranja.

Vse dni izvedbe e-testiranja imamo od 7.00 do 17.00 ure na Ricu odprt dežurni telefon in spremljamo vprašanja iz OŠ. V času dežurstva smo do sedaj dobili nekaj klicev in vprašanj v zvezi s termini izvedbe, prijavo v program, dostopi za posamezne učence ipd. Nobeno sporočilo s šol pa se ni nanašalo na težave z delovanjem programa v različnih brskalnikih ali na tablicah, iz česar sklepamo, da šole teh težav niso imele oz. so se šole v tehničnem in organizacijskem smislu dobro pripravile na izvedbo. Na tem mestu se šolam za do sedaj opravljeno delo, trud in pripravljenost na sodelovanje iskreno zahvaljujemo.

Analize po končanem e-testiranju bodo pokazale, koliko učencev se je seznanilo z računalniškim programom za e-testiranje, kakšne možnosti za reševanje z računalnikom ali s tablico so imeli, kako se je program izkazal ob sočasni uporabi več tisoč učencev, kako je deloval v različnih brskalnikih in katere so bile morebitne težave, ki so se pojavile. Do sedaj znani podatki kažejo, da programsko orodje dobro deluje tudi, ko ga preko spletnih povezav v naših osnovnih šolah sočasno uporablja več tisoč učencev, ki uporabljajo različne brskalnike in imajo različne digitalne spretnosti.

Po prvem dnevu odzivi učencev v odgovorih na vprašanja o izkušnji reševanja e-testa kažejo, da je imelo največ 7 % učencev kakšno težavo ali z vklopom računalnika ali s spletno povezavo ali s prijavo v program. Samo 10 do 12 % jih je odgovorilo, da jim e-testiranje ni bilo zanimivo oz. enostavno.

Izvedbo pilotnega e-testiranja bomo v prihodnjih dneh še naprej podrobno spremljali in šolam nudili vso potrebno podporo.

Dr. Darko Zupanc,
direktor

natisni stran
© 2006 Državni izpitni center. Vse pravice pridržane.
založba

nakupovalna košarica

V vaši nakupovalni košarici so sledeči izdelki:

Vaša košarica je prazna.

Jože Stropnik s sodelavci
2.30€
Nadja Zgonik, Anton Starc, Tanja Mastnak, Snežana Sotlar
9.18€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami
11.00€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami in prilogami
16.50€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami
14.71€
Revija za učitelje filozofije, dijake in študente
9.00€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami 2011-2016
14.71€
Zbirka maturitetnih nalog z rešitvami
11.00€
 
 
 
zastavi vprašanje
2 + 5 =

manjša pisava
večja pisava
natisni stran
sporočila

Državni izpitni center

Kajuhova ulica 32 U

1000 Ljubljana

tel: 01 548 46 00

fax: 01 548 46 01

Poslovni čas je
vsak delovni dan
od ponedeljka do petka
od 8.30 do 15.00 ure.

 

Kje smo?

Prostori Državnega izpitnega centra se nahajajo na Kajuhova ulica 32 U, Ljubljana -  Moste, v neposredni bližini trgovsko-nakupovalnega centra BTC.

zemljevid >>